Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Sist men icke minst presenterar vi Hötorgcentret i Jakobstad!

På bilden Lisa och jag i Vasa augusti 2017

En sak är säker, förväntan är stor på Hötorgcentrets Gruppboende inför Sol i minnet! projektets start, om man får tro Lisa Rehnfeldt som leder avdelningen.

Hon beskriver situationen såhär:

Grupphemmet för minnessjuka finns i två våningar med 8 platser per våning. Ännu efter 17 års verksamhet saknar vi fortfarande ett officiellt namn. Vi hoppas att vi under projektets gång hittar det rätta namnet för oss.

Vi som jobbar på Grupphemmet gör det med stort hjärta och engagemang, atmosfären är varm och tillåtande. För oss är det viktigt att vi känner våra klienter och deras livshistoria. Vi strävar efter att klienterna skulle få leva ett så bra liv som möjligt. Genom vårt sätt att arbeta stöder vi det friska som finns kvar hos klienterna.

Motivering till varför vi ville vara del av detta projekt är: vi har fastnat i våra rutiner, i Jakobstad med omnejd ordnas väldigt få skolningar i ämnet, så vi behöver ny inspiration, ny kunskap, nytt tankesätt och nya idéer. Det att skolningen ordnas här ger möjlighet att hela personalen kan delta.

Personer med minnessjukdom bor allt längre hemma, vilket innebär att de är i ett svårt skede av sin sjukdom redan vid inflyttning. Dessutom bor klienterna vanligen många år hos oss, grundvården tar mycket tid av dagen och vi är mycket medvetna om att klienterna skulle behöva få mer av vår tid. Vi behöver få verktyg hur vi ska jobba vidare med de resurser vi har, samt hur vi kan förbättra vårdkvaliteten.

Vi hoppas att vi i och med detta projekt skulle få mera glädje och spontanitet i vårt hem, att vi som jobbar skulle känna mera arbetsglädje och att de som bor här skulle få leva ett mera meningsfullt liv. Vi vill att alla skulle få det där lilla extra, en guldkant som förgyller vardagen, samt att varje enskild individ får synas, höras och få vara den unika person som man är.

Hötorgcentret Jakobstad

Föreningen Jakobstads Åldringsvänner rf har varit en aktiv förening allt sedan mitten av nittiotalet när man inledde sin verksamhet med lopptorgsförsäljning. Inkomsterna från lopptorget lade grunden för HötorgCentrets byggande. Lopptorget upprätthåller, tack vare en viktig arbetsinsats av alla frivilligarbetare och alla ”givare”, en livlig verksamhet fortsättningsvis. Föreningens vision är att erbjuda seniorer ett tryggt och bekvämt boende med närhet till både gemenskap och service.Jakobstads Åldringsvänner r.f. driver sedan den 15 december 2000 HötorgCentret i Jakobstad. Tre gamla trähus från seklets början har renoverats och byggts ihop med nya byggnader. Gammalt och nytt har omvandlats till ett modernt och praktiskt servicehus som består av 23 st. seniorbostäder, grupphemmet för minnessjuka samt Hermangården, ett dagcenter för pensionärer. Till huset hör även en egen matservering. Utöver föreningens egen verksamhet hyrs utrymmen ut åt frisörska, massör och fotvårdare. Vår bastuavdelning besöks flitigt av både de egna hyresgästerna som av hemmaboende pensionärer.Efterfrågan på hyreslägenheter för seniorer i Jakobstad har varit stor. Jakobstads Åldringsvänner har därför utökat sin verksamhet genom att bygga mera bostäder. Ett stenkast ifrån huvudbyggnaden HötorgCentret finns HT-Södermalm som blev klart år 2009. Det består av 16 lägenheter. Villa Hannus är vårt nyaste projekt som blir inflyttningsklart ännu i höst. Där kommer att finnas ytterligare 16 seniorbostäder.