Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

4711, blomsterkransar och andra roligheter...

Var kommer kulturen in i Sol i minnet! projektet, och när, frågar sig många?Jo sakta smygande...

Mina Sol i minnet artistbesök på våra huvudhus avdelningar för dementa har satt igång och nu under februari startar den kontinuitet av besök som ska följa hela projektet ut. Som bäst pågår rekrytering och utbildning av potentiella artister men också volontärer som spelar en viktig roll i processen.

Vi har fått en skylt på dörren!!

Men också personalen har kunnat släppa loss, i alla fall i Jakobstad.

När jag besökte Dagcenter Azalea för några veckor sedan i nyligen öppnade Salong Marita, måste jag faktiskt boka tid för besöket. Jag möttes av de två entusiasterna av vilka den ena gav mig en skön handmassage i den finaste miljö. I bakgrunden spelade min favoritmusik medan jag sög på chokladpraliner jag serverades ur en vacker chokladask. Tala om personcentrerat! Jag fick en underbar stund i den förvandlade toaletten (från toalett till spa som jag skrivit tidigare om) Jag fick veta att där också fanns en dagbok där varje besök noterades. Vem som varit på behandling och vem ovh vad som gjorts. Jag "betalade" mitt besök med en flaska 4711.

De som är gamla nog minns att mamma eller mormor hade en sådan.

4711

Doctor Lambert råkade också ha jour i huset den dagen. Vilken tur jag hade. Jag kunde anförtro honom om att jag hade hemorojder, mina löständer glappar och att jag är uttråkad. Ingen fara säger doktorn, råden, "medicinen" jag får låter såhär:

-Du ska springa 5 varv runt huset och ropa jippii

-Anmäl dig till en manskör

-Le mot alla människor du möter

Rekommenderar å det varmaste. Doctor Lambert inger tillit, god vård och ett gott skratt!!

Doctor Lambert

Det där med blomkransar. De senaste åren jag besökt olika demensavdelningar har jag varit klädd i förutom glada och något spralliga kläder men också i hatt med blomsterkrans. Väldigt ofta beundras kransen av boenden, som sedan vill prova kransen.

Nu har vi med artister och volontärer tillverkat kransar i olika färger som vi lämnar på avdelningarna till att användas; på en högtidsdag, födelsedag, namnsdag eller annars bara. Förutom färger som gläder brukar det väcka till ord och minnen...

Glada färger!
Fina artist plantor...

Rosenknoppen!

Blåklinten på rågåkern!