Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Lekfull och livsbejakande verksamhet...


...i vardagen med boenden . Hur leder jag en grupp minnessjuka eller verksamhet för enskilda individer?

Det här var vår rubrik på Sol i minnet! projektets sista utbildningseftermiddagar förra veckan före sommaren, och visst fick vi ta del i en hel del fina ideér som förverkligats på alla

14 st medverkande avdelningar runt om i Svenskfinland.

En dam som har nedsatt syn och händerna uppsvällda och vridna vill varje dag tillverka ett antal pärlhalsband som sedan är till salu för en liten slant. Pengarna används sedan till något gemensamt till var och en som tex en stenbelagd kärleksstig som leder till en vacker bänk?

Eller aktiverande av en svårt dement dam som har håret upprullat och själv plockar bort papiljotterna och kammar lockarna till en fin frisyr helt själv. Det får ta sin tid men aktiverar henne till något hon en gång kunnat och ännu kan. Mera sådant!

(tyvärr har jag ingen bild, det visades en video på händelsen)

Dagarna då alla idéerna rullades fram var inspirerande! Temadagar med personal utklädd till påskhäxor, måla påsk ägg och sedan pynta påskriset med dem!

Eller vad sägs om en sång/musikstund med ett x antal klienter med ett glas vin i handen runt ett bord pyntat med blommor som en vårdare drar. Hon som tänkt klä ut sig..ja varför gjorde hon inte det?; eller alla målar med en färg på ett papper. Pappren går runt och när konstverken är färdiga ser de ut såhär:

Jag tycker att den här idéen är helt underbar! Tycker att den är värd att pröva.

Precis som med allt vi berättar om vad som pågår i Sol i minnet! Varsågoda plocka upp idéerna som inspirerar just er.

Boenden bakar till cafét där man håller öppet en viss dag regelbundet!

Lilla barnbassängen fyllt med ljummet vatten och mycket havssalt, och sen fötterna i. En skön liten gemenskapsstund inför fortsatt behandling av trötta fötter!

Dagarna innehöll mycket allvar också, då vi hade skilt förde samtal med deltagarna från huvudhusen! Tack och lov är vi på första året och har två år kvar. Vi är mitt i en process, och vi har tålamod. Motstånd till förändring är överhängande medan de entusiastiska börjar vinna terräng med iver och vågar visa det!

Glad 1a Maj önskar jag er alla och tack för första Sol i minnet året som gått, för vårdarnas del!

SOL I MINNET!

  • Facebook Social Icon

©2017-2019 BY SOLIMINNET

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now