Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Seminarium i kreativitet och inspiration samt personcentrerat ledarskap.

För Sol i minnet projektets ledning och kontaktpersoner från våra huvudhus i Jakobstad, Pargas och Karis ordnades en seminarie-och studieresa till Stockholm 13-15.5.2018. Inalles nio personer plus vi ledare, jag undertecknad och Taina Semi deltog.

Taina som solklar ledare för båda workshoparna och jag som researrangör och reseledare.

Hela gruppen efter workshop!

En av tre grupper på resan.

Efter ett år av Sol i minnet studier ansåg vi att det är viktigt att träffas, att tillsammans under några dagar konfronteras i frågor kring projektet och om hur vi skall gå vidare. Att ha tid att fundera från idéer till konkreta handlingar, få inspiration i personcentrerat ledarskap och att lära känna varandra. Det behövdes faktiskt två intensiva dygn för det.

Till handling direkt. Solen sken och vädret var vackrare än på länge men vi landade direkt i konferensutrymmet på båten för session i skapande och personcentrerat ledarskap. Där satt vi och idéerna flödade. Deltagarna delades i tre grupper där en representant från varje ort fanns i diverse grupp.

Silja Conference

Vi lyfter fram Arbetsstoltheten och om att genomföra en uträttandets kultur, där personalen upplever att arbetskvaliteten är god. Vad är resultatet om vi når det:

Då får vi en nöjd personal och mer innehåll i vardagen och där det är lätt för det goda ryktet att sprida sig som ringarna på vattnet. Vi ser konkreta resultat. Arbetet känns inte längre så tungt. Det är trevligt att komma till jobbet. Var och en bär sitt ansvar. Vi uppmuntrar, berömmer och tackar. Man får vara kreativ. Vi-andan höjs. Vi tillåter möjligheten till att utvecklas. Att dra fördel av alla styrkor oberoende av yrkestitel. Yrkesstoltheten ökar. Det återspeglas direkt i atmosfären och hur de boende mår. Vårdkvaliteten förbättras. De boendes välbefinnande förbättras. Förmännens stöd och uppskattning ökar arbetshälsan och trivseln. Platsens attraktivitet ökar och man vill jobba hos oss.

Väl framme följande dag möttes vi av en glad chaufför och en buss med korrekt Sol i minnet skylt:

Sol i minnet

Vi hade en lång dag framför oss. Vår första etapp efter incheckning på hotellet samt lunch varefter vi åkte vidare med bussen till Enskede och Suomikoti där vi väl framme mottogs av personalen.

Sol i minnet ledare och kontaktpersoner.

Tänk att det ska vara så att man måste se ett annat vårdhem och enhet för att förstå vad man har och vad man inte har.

Nej vi har ingen glasskiosk eller året om växthus på gården...men vi har säkert något annat.

Vi har inte ett fungerande café på avdelningen för våra minnessjuka ännu... men kanske ett på kommande..

Vi fick höra en utförlig presentation av Suomikotis verksamhet av Taina Andreev. Tyvärr fanns det sedan inte tid för oss att berätta om Sol i minnet projektet. Vi hann besöka avdelningar där alla hade stora rum, vi fick träffa boenden, jag gjorde en sväng som artist och fick en dam att bli förtjust i min blomkrans som prydde min hatt. Hon följde sedan efter oss vart vi än gick.

Ett program var insatt efter besöket och före middagen på kvällen. Ett kort besök bara hos någon.. en liten överraskning...

Vem kan det vara vi ska träffa?

Ett glädjetjut hördes från damerna då dörren öppnades och Mark Levengood stod där med sitt vackra leende. "Välkommen till mitt kontor!

Glada miner!

Vi kan alla konstatera att det här var ett oförglömligt möte. Jag som researrangör fick lite extra poäng för att jag lyckats fixa till detta.

Guiden och jag...

Efteråt en liten rundvandring i omnejd med den utomordentliga guide Mark är, med många intressanta historiska detaljer om hus och statyer.

Sista dagen började genast på morgonen med en workshop i ett utrymme nära hotellet. Vi planerade nästa steg för handling och det konstaterades i en mun att:

Karis, Pargas, Jakobstad.

" Det behöver inte vara storskaligt - små handlingar är stora saker."

Ja vi är i en process..

Ett gott skratt förlänger livet sägs det, och det fick vi då hyrbussen som tog oss till Arlanda hade nu en skylt i fönstret där det faktiskt stod Sol i Himlen!

Sol i himlen!

Tack för mig från Sol i Minnet med Sol i Sinnet och med sol på Himlen!