Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Ingen idé är omöjlig. Del 1


Andra seminariet för Sol i minnet hölls i Karis på Västra Nylands Folkhögskolas (VNF) auditorium den 22.11.2018 förra veckans torsdag. Solen sken i sinnet och minnet!

Jag minns inte att jag någonsin upplevt ett seminarium där det skrattats så mycket, trots vårt tema i projektet kan ses som allvarligt, vi jobbar ju för personer som förlorat sitt minne.

Årets seminariebok
Dan Idman SIM assistent

Över hundra personer var samlade till en dag av kreativitet, visdom och kunskap, konst, gemenskap och utbyte av idéer. I år var våra tre huvudhus i fokus dvs Hötorgcentret från Jakobstad, Malmkulla från Pargas och Villa Anemone från Karis.

Att vara värd är ju en sak som kräver rätt attityd av alla som har den uppgiften. Vad sägs om det smarta uppfriskande sättet som Villa Anemones personal önskade seminariegästerna god morgon och välkomna med till seminariet? De hade fraktat sin café disk från Villa Anemone till VNF, med ny skylt, som de ställt utanför auditoriet och där de serverade ingefära shots från medicinkoppar till gästerna, och jag och många andra kan säkra om att porer öppnade sig för att inte tala om att alla lockiga hår blev spikraka. Skål!

"Baarimikkona"

Skål med Ingefära shot!

Paula och Lauri visar

Efter välkomstord av Villa Anemone chefen Bernadetta Stenström fortsatte vi med bildkonstnären Paula Rusokallio som introducerade deltagarna till en några minuters konstdykning som sedan ingav tonen för hela dagen, nämligen det befriande skrattet!

Alla skulle teckna två självporträtt blundande. Den första med blyertspenna på en vit A4 utan att lyfta pennan upp från pappret en gång.

Viktigt med koncentration i den andra uppgiften där man med tuschpenna skulle teckna med den ena handen medan den andra "målade" med torr pensel konturerna på ditt ansikte. Reaktionerna över resultatet de åstadkommit på papper var stora, glada och jublande!

Vår första talare var chefen från Hötorgcentret Inger Gripenberg som inte ville berätta något om vad som är på gång på Hötorgcentret utan sade bara upprepade gånger att "till det återkommer jag senare"...vilket väckte fnittret hos publiken.

Sen var det dags för dem att avslöja att Sol i minnets ena artist/volontär i Jakobstad är Finlands Lucia och nu var hon här i Karis med följe. In kom de på scenen nynnande Lucia sången med där påföljande recitation.( Hela personalen iklädda fantastisk mundering.)

Man kan väl kalla det timing då Lucia hälsar publiken och visar baken till, precis då Åsa Rosenberg från Kulturfonden gör sin entré in i auditoriet.