Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Va´, är det det här som är Sol i minnet?


Många gånger har jag och personalutbildaren Taina Semi påmint alla deltagare om att Sol i minnet kan handla om mycket små saker i vårdvardagen, ögonblick, attityder, blickar, leenden, beröring, bemötande, bekräftande ...om att lyssna och vara i stunden och att personalen inte gör förändringar för oss, utan för sig själva, i sin vårdvardag i sin egen takt.

En vårdare berättar "Jag ger lite extra tid i stunden åt min klient, märker att hen trivs. Stannar då upp och tänker: Va´, är det det här som är Sol i minnet?

I mars hade deltagarna fått i uppgift av Taina Semi att presentera: "För din kamera på promenad".

Resultatet var berörande, gripande, överraskande och inspirerande. Det fanns inga riktlinjer hur uppgiften skulle genomföras utan allt var än en gång möjligt. Och igen en gång bevisade personalen på mod och fantasi som tillät oanade resultat!

Vad gör man då man märker att det saknas fotolov på en klient man ska fota? Man låter klienten fotografera en själv och vad hen vill. Vad får vi se för bilder då, kanske helt andra fotomotiv än vi själva tänkt. Bild: Grått. Golv. Blåa rummet. Tak. "Det finns så myky av dom" Tulpaner som lyser. "Är det blommor?" En halv lampa. I hissen. Bilder som föder ord. "Vet du vem som ska se bilderna?"Frun." "Som gåva till frun."

En planerad picknick med klienten ner till havsstranden som man aldrig når då klienten plötsligt känner igen sig vid en gata och börjar guida runt och berätta med inlevelse var hen bott och lekt som barn. Berättar om statyer och hus på ett imponerande sätt. Bekanta ställen dokumenteras sedan i bild.

Att göra en promenad på vändagen med vänskap som tema, där klienten ska få besöka för hen bekant kyrka och kyrkogård, och att klienten sedan blir fångad av kameran i djupa sensitiva bilder som berör alla och säger mer än tusen ord.

Sol i minnet inspirerat berättas det om "Åsa-Marias ömma beröring" där klienten köper från Tuuri små penslar och till de övriga besökarna på dagcentret choklad som gåva. I bakgrunden ljuder favoritmusiken och sedan börjar de pensla försiktigt parvis varandra över händerna och senare över pannan och runt ansiktet...

Och de som förevigade skidutfärden till Kortesjärvi, (utanför boendet) där klienten försökte finna sin kämpande Juha Mieto i sig, sittandes på sparkstötting med skidorna på.

Eller då temat är "rött" och klienten väljer de röda motiven som vårdaren fotograferar och bilderna ramas in till en vacker tavla!

Och att vi får lära oss vad det betyder då en boende så gärna vill ha skivad potatis. Köp Chips!

Ha det bra!

Lilli