Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Exit-planen har satt igång för Sol i minnet!

Coach gruppen i SIM

Är vi redan här? Det var ju just vi satte igång med det tre åriga projektet Sol i minnet?

Vi visste redan från början att en exit-plan ingick för projektet men nu känns det som vi ändå är lite förvånade över att tiden rusat iväg så fort.

Två år har vi jobbat och utbildats i Sol i minnet kring frågor om den personcentrerade vården, med vår eminenta, erfarna och skickliga utbildare Taina Semi i spetsen.

Grupparbete

Den 13 och 14.5 samlades vi till kick off seminarium i Tammerfors för att komma igång med coach-utbildningen för projektet. Hela 32 stycken ivriga deltagare var på plats. Nu talar vi om exit-planen för vårdpersonalen i projektet. Vilka verktyg och metoder stannar kvar hos envar, och hur de i sin tur ska kunna föra vidare till sina kolleger på enheterna för att den person-centrerade kulturen med allt vad den innebär ska finnas kvar och kunna stå som modell för andra.

De här två...

Taina förevisar om coachen som kännetecknas av följande egenskaper:

Hjälper sina kolleger att uppnå personlig utveckling i sitt arbete, och uppmuntrar dem att delta i processen - idéer - vad behöver utvecklas - utmaningar.

Har mycket kreativ energi, kan kommunicera med sin enhet om varför den nya kulturen är viktig. Har ledarskapsförmåga och är genuint intresserad av minnesarbete.

Ni undersöker tillsammans hur den nuvarande verkligheten ser ut - hur ni skulle vilja att den ska se ut.

Coachen blir inte avskräckt av misslyckanden utan lär sig av dem. Kommunicerar lugnt och entusiastiskt om att testa nya idéer. Delegerar ansvar och inte bara arbete.

Coachen är villig att dela information och öppen för andras idéer och dessutom skicklig i att ge stöd och underlätta växelverkan mellan människor.

Idéerna tar aldrig slut

Taina lär ut en rad metoder för deltagarna som SWOT som behandlar våra styrkor, svagheter, möjligheter och hot.

Blivande coacharna får också lära sig att göra en relationskarta för en exempelboende. Har hen starka relationer, brutna eller spända relationer och hurudant avstånd fysiskt eller emotionellt.

Vi avrundar dagarna med med att Taina lär ut utvärderingsstol-metoden. En metod där man inte anklagar eller kritiserar ngn negativt utan plockar fram saker som vad kollegan uppskattar allra mest i arbetet med hen eller var hen kunde utvecklas i.

...och inte att förglömma.

Vi besöktes av artisten Armas (Jouko Enkelnotko) som underhöll oss en stund.

Armas

Andra SIM året slutar snart. En månad kvar med avslutningsdagar med volontärer och artister och sen blir det semester får jag hoppas!

Den blomstertid nu kommer...

hälsar

Lilli