Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Sol i minnet och Åbo Akademi

Den 3.10 hade Regina Santamäki-Fischer och jag ett anförande som key note speakers vid internationella konferensen Sustainable Caring for Health and wellbeing i Vasa vid Åbo Akademi University som ordnats av European Academy of Caring Sciences in collaboration with Nordic College of caring science.

Den tre dagar långa konferensen var späckad med viktiga och intressanta teoretiska föreläsningar som tex

/ A Key for Person-centered Care and a Sustainable Healthcare //Person centered and family centered care/ / Personcentrerad home care o.s.v.

Vår rubrik var "I am lost in thoughts and memories...How to connect to the elderly person suffering from dementia"

Regina inledde föredraget med att belysa den konfliktfyllda situation som uppstår i att arbeta och leva på en institution. Risken finns att båda alienerar sig från varandra, den som vårdar och den som blir vårdad och inget personligt möte sker. Därför är ett projekt som Sol i minnet viktigt som gör det möjligt för vårdare att öppna upp sig i mötet.

Vårt inlägg beskrev Sol i minnet projektet i sin helhet och hur det förverkligats så här långt, om våra erfarenheter om det person-centrerade sättet att se och vårda människan enligt modell av vår SIM utbildare Taina Semi. En beskrivning av personliga möten, volontär-och artistgruppers utveckling i projektet bemöttes av vår publik med stort intresse och med tillhörande känslor som skratt och tårar. Vårt inlägg visualiserades med en beskrivande bildkavalkad i en powerpoint.

Vår projektdoktorand Pamela Jokisalo var också aktuell under konferensen där hon delade med sig om en studie i person-centrerad hemvård från sitt magisters arbete.

Jag vill avrunda min blogg med en hälsning från Pamela som har ordet:

Hej!

Jag heter Pamela och är doktorand vid enheten för vårdvetenskap vid Åbo akademi i Vasa.

Jag har varit involverad i projektet Sol i minnet sedan 01/2018, redan som magisterstuderande, och blev inspirerad av ett personcentrerat arbetssätt.

Jag beslöt mig att söka in till doktorand, för att göra en artikelsamling som blir en doktorsavhandling om projektet Sol i minnet och hur det personcentrerade arbetssättet utvecklas i projektet.

I grunden är jag sjukskötare och vet hur viktigt det är att vårda människan enligt individuella behov. På fritiden tycker jag om att umgås med min familj och mina vänner, min kära golden retriever Nooa samt vistas ute.

Jag är tacksam för att jag får delta vid skolningarna och forska inom projektet Sol i minnet. I fjol gjordes gruppintervjuer med personalen i huvudhusen och tillnäst är det dags att intervjua huvudhusens vårdledare samt påbörja den kvantitativa forskningen med statistik, vid huvudhusen och vid satellitenheterna. Jag önskar er alla en trevlig höst!

Kram Pamela Jokisalo

Ha det bra i den vackraste höst-rödan eller ruskan vi brukar kalla den.

önskar Lilli