Recent Posts

Arkiv

Tags

No tags yet.

Minnenas trädgårdsfest! Sylviahemmet i Kronoby

Under höstens utbildningsdagar inom Sol i minnet har vår utbildare Taina Semi bland annat lärt ut hur man ordnar en minnenas trädgårdsfest. En fest under vilken man kan samla in en hel del önskemål gällande trivsel och aktiviteter där samarbete kan utvecklas och där önskemålen kommer direkt från boenden och anhöriga.

Tanja och Heidi hälsar från Sylviahemmet i Kronoby hur deras fest förverkligades. Texten lyder såhär:

Redo för fest!

28.9.2019

Vi hade tillverkat egengjorda inbjudningskort som vi postade åt anhöriga för att bjuda in dem till vår trädgårdsfest/workshop vid Sylviahemmet i Kronoby. Veckan innan hade det kommit in många anmälningar till deltagande i festen.

Vi samlade ihop material från skogen; kottar, mossa, lingonris med lingon i, torkade kvistar, och rönnbärskvistar med dignande av rönnbär för att få in dofterna och färgerna i festen.

Under veckan som var innan festen målades ett stort önsketräd klart dit några av de mest önskningar som kommer fram under festen kommer in.

Vi gjort sex fina papper med frågorna som vi ville ha reda på och färdigställt frågeblanketter som egenvårdarna skulle diskutera med sina klienters anhöriga efter att workshopen var klar.

På torsdagen var vi på uppköp för att ha till bjudningen. Heidi bakade äppelkaka med vaniljsås och sen hade vi skärgårdslimpa med skinkröra och fiskröra på.

På Lördagen samlade vi ihop allt som vi samlat på oss och for iväg till Sylviahemmet arla morgonstund och började pynta och ställa temaborden klart.

Vi hade andliga bordet, pysselbordet, kaffekvarnen som de fick prova mala kaffe med, ullkardning, böcker, tidningar, SKRIVMASKINEN syhörna.

Vid temaborden satte vi en fråga vid var bord, och post it lappar, pennor och som anhöriga fick svara på och sedan sätta i en kopparkärl.

Lite före festen började anhöriga komma och vi var klara med kransar på huvudet och röda läppar.

Lite före festen började anhöriga komma och vi var klara med kransar på huvudet och röda läppar.

Många boendes anhöriga kom av 26 boende hade 18 anhörig med. Vi började festen kl 13:00 med att vår regionchef Joacim Sandbacka hälsade alla anhöriga välkommen. Efter det berättade vi vad som skulle ske under dagen och vad workshopen gick ut på. Alla anhöriga var mycket villiga att hjälpa till och gick runt med sin närmaste och kollade på sakerna,provade och önskade på lapparna. Efter att de gått rundturen och svarat på frågorna tog egenvårdare vid som var på plats och intervjuade sin boendes blanketter där vi hade satt några vanliga frågor, samlande in tillstånd till att fota klienter i SIM, information och saker och ting samt frågorna på nytt som vi hade på workshopen nu fick anhörig, klient speciellt säga om det var något hen speciellt vill ha som rullat håret varje morgon,kaffekopp genast i handen eller sångstund på kvällen etc. Sist hade vi 10 frågor om mig som vi ville ha hjälp med att få fyllt i. Vissa anhöriga var väldigt ivriga och fyllde i genast under kaffestunden och andra valde att ta hem och i lugn och ro fylla i och ta tillbaka. vi avslutade med kaffestund, hela festen var väldigt uppskattad med mycket trevlig samvaro även anhöriga emellan och klienter var pigga och glada.

Vi fick mycket positiv feedback både på själva dagen och efteråt på sociala medier. Resultatet av workshopen var otrolig många fina drömmar och önskningar kom fram. Det som kom mest fram var: mera utevistelse, sångstunder och barn, högläsning, omtanke,mjuka händer,bli sedd, beröring, god mat. vilka skrevs in i önsketrädet som var upp i korridoren. Mycket mera önskningar kom in och vardagliga enkla ting.

Vi gjorde festen på två men skulle eventuellt ha kunnat engagera personalen mera delaktighet. Positivt de egenvårdare som var lediga hade möjlighet att komma på festen och få det som arbetstid. De egenvårdare som var på jobb tog sitt ansvar och fullföljde uppdragen i samtal med anhöriga. på väggarna på avdelningarna kopierades upp resultatet av workshopen så att klienter, anhöriga och personal kan ta del av det.

Vi kom fram till med ledningen att trädgårdfest/workshop kommer att ställas till flera gånger.

Hälsar Heidi och Tanja